Hoortoestel-vergoedingen

 

Bij een & al oor helpen we u het hoortoestel te kiezen waar u het beste mee geholpen bent.
Voor sommige hoortoestellen is er een vergoeding van uw zorgverzekeraar mogelijk. De hoortoestellen die voor vergoeding in aanmerking komen zijn door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ingedeeld in ZN-categorieën 1 t/m 5. Deze hoortoestellen kunt u terug vinden in onze Basis en Basis+ selectie. Om te bepalen in welke ZN-categorie u wordt ingebeeld dient u volgens het geldende Hoorprotocol de Amsterdamse Vragenlijst in te vullen.
Daarnaast kan er in sommige gevallen ook aanspraak gemaakt worden op een belastingvoordeel. Ook hierover informeer ik u graag.

Om te bepalen hoe de vergoeding bij uw zorgverzekeraar geregeld is zullen we samen een aantal dingen bespreken:

  • Wie is uw zorgverzekeraar?
  • Welke basis-verzekering heeft u, budget, natura of restitutie?
  • Wat is de hoogte van uw eigen risico?
  • Staat uw zorgverzekeraar bijbetaling voor een beter hoortoestel toe?
  • Is het hoortoestel uit de vragenlijst wel het meest geschikte toestel voor u?

Voor vergoeding via uw zorgverzekering moet verder uw gehoor aan bepaalde eisen voldoen. En heeft u al ooit eerder hoortoestellen aangeschaft? Dan is het van belang hoe lang dat geleden is. Pas als uw oude hoortoestellen 5 jaar oud zijn heeft u de mogelijkheid om opnieuw voor vergoeding in aanmerking te komen. De standaard vergoeding voor het hoortoestel is 75% van het tarief dat door uw zorgverzekeraar bepaald is. De 25% eigen bijdrage wordt soms door een aanvullende verzekering gedekt.

Bijbetalen meestal niet toegestaan

De meeste zorgverzekeraars staan het niet toe om bij te betalen voor een hoortoestel buiten de ZN-categorieën. Hoortoestellen buiten de 5 ZN-categorieën (onze Basis en Basis+ selectie) worden dus meestal niet vergoed door uw zorgverzekeraar en u mag hiervoor ook niet bijbetalen. Dat betekent dat u bij uw keuze voor een nieuw hoortoestel bent aangewezen op de door de zorgverzekeraar geselecteerde hoortoestellen. Als u een beter hoortoestel wil aanschaffen komt dat dan helemaal voor uw eigen kosten. Een enkele verzekering laat u wel bijbetalen voor een toestel uit een hogere ZN-categorie tot maximaal categorie 5.
In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen we samen een bijzondere zorgvraag bij uw zorgverzekeraar indienen om na te gaan of er voor uw specifieke situatie een uitzondering gemaakt kan worden.

Contracten 2022

Voor in 2022 heeft een & al oor een contract met bijna alle zorgverzekeraars. Daardoor heeft u wanneer u voor een hoortoestel uit ZN-categorie 1 t/m 5 kiest in de meeste gevallen gewoon recht op vergoeding.
Bent u verzekerd bij een zorgverzekeraar waarmee wij geen contract hebben? Dan heeft u altijd recht op vergoeding!  Bij deze zorgverzekeraars (o.a. alle labels van Zilveren Kruis, Just (CZ), Bewuzt (VGZ)) krijgt u dan iets minder vergoeding, maar u mag dan wel een beter hoortoestel uitzoeken met behoud van de vergoeding volgens het bepaalde tarief.

Wanneer mag bijbetalen wel

Er zijn enkele zorgverzekeraars die wél toestaan dat u bijbetaalt voor een beter hoortoestel dan waar u volgens het hoorprotocol recht op zou hebben. Soms mag u bijbetalen binnen de ZN-categorieën maar er zijn zorgverzekeraars die u een vrije keuze geven met behoud van de vergoeding volgens het Hoorprotocol.

Heeft u een basisverzekering van ONVZ, QARESQ of een VGZ restitutie-polis? Dan mag u zelf een hoortoestel uitzoeken en krijgt u gewoon de geldende vergoeding. Bent u verzekerd bij DSW, de Amersfoortse of Ditzo dan is bijbetalen onder bepaalde voorwaarden toegestaan.
Bij onder andere Menzis mag u bijbetalen binnen de categorieën.

Wil u weten hoe het precies is geregeld bij uw zorgverzekeraar? Ik leg het u graag uit in een persoonlijk gesprek.